Toerisme

Blauwe bos

In de driehoek Haule-Waskemeer-Haulerwijk vindt u het Blauwe Bos. Dit complex heeft zijn naam te danken aan de blauwachtige sparren die in het meest oostelijke deel van het gebied voorkomen. Het zijn geen blauwsparren zoals men die in veel tuinen aantreft, maar het zijn met name douglas en de sitkaspar die deze blauwe gloed hebben. Opvallend aan het Blauwe Bos is de variatie in terreintypen: naaldbos, loofbos, heide, water en grasland. Deze variatie is vooral van belang voor randbewoners in de natuur: reeën, randvogels, amfibieën en dergelijk. Door het bos loopt een aantal ruiter- en wandelpaden. Een wandeling in het Blauwe Bos is extra aangenaam doordat er veel zonlicht naar binnen valt. Het gehele boscomplex is vrij toegankelijk en ook goed per auto bereikbaar. (Bron VVV Appelscha / zuid-oost Friesland)

Haulerpolder

Aan het eind van de Veenpettenweg ligt een uniek weidegebied. Natuurmonumenten probeert hier de natuur zo te herstellen, dat weide vogels er weer gaan broeden. Op de website van Natuurmonumenten vind je meer informatie.

Rondje Haule

Via de parkeerplaats bij de ijsbaan aan de dorpsstraat wandelt u over de dijk van de ijsbaan, via een achterliggend bosje met hele mooie poel (pingo) naar het bospad, waar u de weg vervolgt naar het blauwe bos. Honden uitlaten is hier verboden ivm voorkomen ziektes bij vee door de uitwerpselen en het verstoren van reeën en vogels. Haule ligt aan het wandelknooppunt Zuid-oost Friesland en aan de ca. 350 km Lange Afstand Wandelroute “Groot Frieslandpad” (LAW 14). 

Fiets -en wandelroutes

Haule is bij uitstek geschikt als startpunt voor prachtige fiets -en wandeltochten. Fietsen kunt u op het uitgebreide fietspadennetwerk rond het dorp. U fietst langs de mooiste paden zo naar prachtige  natuurgebieden bij Appelscha ( Drents-Friese Wold en Fochtelooerveen) , Bakkeveen (Mandefjild) of de Duurswolderheide. Haule is ook opgenomen in het Wandelknooppunten netwerk Zuid Oost Friesland, waarbij u zelf de omgeving ontdekt door simpel de bordjes te volgen. Start en finish fietspad Veenpettenweg, nabij dorpshuis De Mande, waar u gratis parkeert. Zie voor meer informatie de websites, download een gratis kaart, en stel zelf uw route samen.
Het Blauwe bos is tevens opgenomen in het Groot Frieslandpad (LAW 14)

Overnachten in Haule

In de omgeving van Haule vind u diverse campings, hotels en B&B’s. In het dorp kunt u overnachten bij een tweetal uitstekende Bed & Breakfast.