Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Dodenherdenking 4 mei 2019 Haule

Tijdens deze herdenking hebben we aandacht geschonken aan de tragische gebeurtenissen in mei 1943, waarvan Andries Hartholt samen met 3 zoons en zijn aanstaande schoonzoon de dupe was. 

Andries Hartholt is op 12 maart 1880 geboren in Haule, Polderweg 8, waar nu het dierenpension is gevestigd. Hij heeft hier ca. 8 jaar gewoond en is toen samen met zijn familie verhuisd naar Een. In 1912 is hij getrouwd met Aaltje van Dijken uit Roode Haan (gemeente Noorddijk). Ze hebben samen 5 kinderen gekregen; Johannes, Dirk, Albert, Luikina en Hendrik. Het gezin woonde later na veel omzwervingen in Marum, het was een voorbeeldig christelijk gezin.

Eind april 1943 werd door de Duitsers afgekondigd dat alle militairen zich weer moesten melden en als krijgsgevangenen naar Duitsland zouden worden afgevoerd. In heel Nederland was de reactie “dat nooit”! De aankondiging in de krant was mede de oorzaak van het ontstaan van de spontane mei-stakingen. Vooral in Marum e.o.  was de bereidheid om te staken groot, de bevolking was nog niet vergeten dat in de eerste dagen van de oorlog in Coevorden de eerste soldaat uit Marum was doodgeschoten. Van de zuivelfabrieken en de timmerfabriek gingen alle werknemers naar huis en ook andere werknemers legden het werk stil. Op zondagavond werden er op last van de Duitse autoriteiten strooibiljetten rondgebracht, waarop stond dat er op maandagochtend weer melk geleverd moest worden, ieder die dit weigerde, zou als saboteur ter dood veroordeeld worden.

Andries, Albert, Dirk, Hendrik en Berend Assies (a.s. schoonzoon en neef van Markus Assies) zijn samen met nog 11 anderen door een Duits commando o.l.v. Bereichskommandeur Johann Gerhard Mechels  gefusilleerd. De 16 slachtoffers werden ervan beschuldigd dat ze tijdens de mei-staking barricaden hadden opgeworpen. Die beschuldiging raakte kant noch wal. Ze hadden gewoon aan het eind van de oprit naar de onrust op straat gekeken. Vorig jaar is hier bij de NPO aandacht aan gegeven.

De namen van Andries Hartholt en zijn 3 zonen prijken op het Monument Slachtoffers Mei-staking 1943 bij Glimmen, het oorlogsmonument op de executieplaats in Trimunt en het grafmonument op de Nederlands Hervormde begraafplaats in Marum-West. Andries Hartholt staat ook op het oorlogs-monument hier in Haule.

Ondanks de slechte weersvoorspelling kwamen er toch weer vele mensen naar de herdenking. De voorzitter van Plaatselijk Belang, Lambert van Dijk, heeft de herdenking geopend. Helaas kon het comité geen familie van Hartholt bereid vinden het verhaal te vertellen, dit heeft Anita Grünefeld daarom gedaan. De muziek werd op het kerkhof mooi vertolkt door Margot Booyink. OB raadslid Arènda Broersma heeft een zelfgeschreven gedicht voorgelezen van een Poolse oud-strijder, een vriend van haar familie die dit voorjaar op 92-jarige leeftijd is overleden. Hierna hebben Lars en Celina van OBS de Trede hun zelfgeschreven gedichten voorgelezen. Als laatste werden de kransen gelegd; van de gemeente, van Plaatselijk Belang en van OBS de Trede én konden mensen hun meegebrachte bloemen leggen. Hierna konden mensen even napraten in het Dorpshuis.

Onze dank aan alle mensen die belangeloos hebben meegewerkt om deze ceremonie tot een succes te maken! (foto Anne Westerhof)

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?