Natuurmonumenten gaat verdroging tegen in de Haulerpolder

Algemeen

De Haulerpolder, gelegen aan de zuidkant van Haule, is een natuurgebied van ruim 40 hectare en wordt beheerd door Natuurmonumenten. Er borrelt schoon kwelwater naar boven waardoor het gebied een geheel eigen samenstelling van flora en fauna kent. Het is daarmee zeer aantrekkelijk voor weidevogels die dan ook in grote aantallen op de Haulerpolder afkomen. Reden voor Natuurmonumenten om zich vanaf 1985 over dit veenweidegebied te ontfermen.

De omgeving van de Haulerpolder bestaat uit landbouwgrond met lage waterstanden. In de Haulerpolder ligt het waterpeil hoger en wordt met dammen en stuwtjes regenwater vastgehouden om het gebied ’s zomers langer nat te houden. Door de ontwatering van de omringende gebieden en langere periodes van droogte vanwege klimaatverandering, is de Haulerpolder echter te droog. Dat is niet goed voor de karakteristieke vegetatie in het natuurgebied en er is hierdoor te weinig voedsel beschikbaar voor weidevogels. Ook treedt er zogenaamde veenoxidatie op. Het veen wordt, als gevolg van een lage waterstand, blootgesteld aan de lucht, waardoor het als het ware vervliegt. Hierbij komt niet alleen CO2 vrij, ook de bodem daalt. Natuurmonumenten gaat daarom maatregelen treffen om het gebied langer nat te houden.

Om er voor te zorgen dat de Haulerpolder het hele jaar door natter is, worden er vanaf eind september een paar weken lang enkele werkzaamheden uitgevoerd. Zo wordt er een pomp in het gebied geïnstalleerd die ervoor zorgt dat het waterpeil niet beneden een kritieke ondergrens zakt. Daarnaast worden enkele stuwen en duikers in de polder vervangen zodat de waterstand in het gebied beter te reguleren is. Op twee plekken stroomt bij hoge waterstanden water het gebied uit doordat de kades te laag zijn. Het naastgelegen fietspad loopt op die momenten onder en aan de andere kant van het gebied loopt het water weg het riviertje de Boven-Tjonger in. Om dit tegen te gaan en het water vast te kunnen houden, worden deze twee kades opgehoogd.

Voor meer informatie kunt u mailen naar h.wijnja@natuurmonumenten.nl.

Foto: Haulerpolder, Bert Dijkstra